Pomysły na wytrawny, walentynkowy obiad

 

Jak mawiają - przez żołądek do serca. To zdanie bez wątpienia ma w sobie ziarnko prawdy. Dlatego Walentynki warto wykorzystać na to, by zaskoczyć swoją drugą połówkę (albo samego siebie) pysznym, pięknie podanym jedzeniem z wysokiej jakości składników. Ryby czy kolorowe warzywa i owoce, a do tego smaczne sosy - to zdecydowanie przepis na udaną randkę.

Bakłażan w nowej odsłonie

Zawijasy z bakłażana to proste i smaczne danie na każdą okazję – z dodatkiem orzechów włoskich (uznawanych za afrodyzjak!) doskonale sprawdzą się na walentynkowym stole. Wystarczy nie więcej niż 45 minut i warzywna przekąska będzie gotowa.

Potrzebne składniki:

·        seler w zalewie – 1 słoik

·        5 jajek

·        1 puszka kukurydzy

·        5 ogórków konserwowych

·        solidna garść orzechów włoskich

·        10 dag sera gouda

·        sól i pieprz do smaku

·        2 łyżki Majonezu Kieleckiego

·        1 bakłażan

·        trochę oleju

·        szczypiorek

Kukurydzę oraz selera odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Ogórka i ugotowane jajka na twardo po ostudzeniu kroimy w kostkę. Następnie orzechy włoskie wkładamy na suchą patelnię, prażymy aż zbrązowieją, a na koniec siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy kilka łyżek Majonezu Kieleckiego, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Teraz czas na przygotowanie bakłażana! Kroimy go na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Solimy i odstawiamy na około 30 minut, by puścił soki i pozbył się goryczki. Następnie na patelnię nalewamy odrobinę oleju i podsmażamy plastry bakłażana z obydwu stron. Zdejmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Czekamy aż się ostudzą i wcześniej przygotowaną sałatkę nakładamy na plastry bakłażana. Zawijamy je w tzw. „ruloniki” i przewiązujemy szczypiorkiem.  

Przepis znajdziemy na stronie www.majonez.pl.

Paluszki z łososia

Paluszki z łososia w tempurze możemy podać zarówno jako niewielką przekąskę z dipem, jak i w towarzystwie różnych dodatków – na przykład w postaci pokrojonych w słupki warzyw, pieczonych batatów czy też ulubionej sałatki. Jak przygotować takie paluszki z łososia? Podpowiadamy.

Potrzebne składniki:

·        kawałek surowego łososia

·   pół szklanki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia

·        pół szklanki skrobi ziemniaczanej

·        ok. pół szklanki wody

·        sól

·        olej do smażenia

·        Majonez Kielecki (ok. 5 łyżek)

·        ostry sos typu Sriracha

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w niewielkie słupki, po czym obtaczamy w mące. Skrobię oraz mąkę łączymy z lodowatą wodą, aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany, po czym solimy do smaku. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Kiedy będzie już bardzo gorący (możemy sprawdzić temperaturę oleju, wlewając do niego kroplę ciasta), obtaczamy rybę w tempurze i smażymy na złoty kolor. W miseczce mieszamy Majonez Kielecki z ostrym sosem (do smaku) i podajemy razem z aromatycznymi paluszkami łososia.  

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,64 zł brutto / 450 ml